Sportkändisar


De allra största idrottsmännen är idag inte bara väldigt duktiga på den idrott de utövar, de är dessutom kändisar.

6165983-zlatan-ibrahimovic-of-fc-paris-saint-germain

Den kanske allra största sportkändisen i dagsläget är troligtvis den jamaicanske sprintern Usain Bolt, som innehar världsrekordet på både 100 m och 200 m. För den breda publiken slog han igenom under OS i Peking 2008 där han vann både 100 m och 200 m och dessutom satte världsrekord på bägge sträckorna. Han avslutade sedan med att tillsammans med sina lagkamrater även slå världsrekordet på korta stafetten.

Usain Bolt har inte bara synts på löparbanorna utan också in en rad olika reklamkampanjer för bland annat Puma, Visa och Nissan.

En annan sportkändis som förvisso passerat sin topp, men som ändå fortsätter att hålla en hög profil är David Beckham. Ända sedan han slog igenom i Manchester United i mitten på 1990-talet har han tillhört en av världens och framför allt en av Englands mest kända personer, inte minst tack vare att han är gift med före detta Spice Girls-medlemmen Victoria Beckham.

Även i Sverige har vi en rad sportkändisar av olika slag. Just nu är utan tvekan Zlatan Ibrahimovic, den mest kände svenske idrottaren. Med en karriär som i mångt och mycket saknar motstycke är han en av de absolut största svenska fotbollsspelarna genom alla tider.

Andra svenska sportkändisar inkluderar bland annat ishockeymålvakten Henrik Lundqvist, skidåkerskan Charlotte Kalla och golfspelaren Henrik Stenson. Sedan finns det ju givetvis en hel del svenska sportkändisar som inte längre är aktiva som till exempel Ingemar Stenmark, Björn Borg, Tomas Brolin och Peter Forsberg med flera.

Sportkändisar kan ju även vara personer som inte själva sysslar med idrott, men som ändå syns i idrottssammanhang, som kommentatorer och liknande. Framför allt så här i VM-tider är det en del sportkändisar som syns lite extra som till exempel André Pops, Anna Brolin och Olof Lundh.