Skäggmodet


I Hollywood och här i Sverige har det verkligen varit skäggets år. Många kändisar har valt att låga rakhyvel ligga och bara sparat ut det. Och de heta grabbarna blev helt plötsligt oemotståndliga. 

I Sverige har vi också drabbats av skäggmodet. Sedan 2010 finns det till och med en barbershop i Göteborg som fokuserar på att ta hand om männens skägg och mustasch: Sharper of Sweden.

Många väljer att ta de lediga dagarna under semestern som en testperiod och sparar ut skägget. I Hollywood kan det hellre handla om att man blivit tvungen att spara ut skägget för en roll och gillat hur det såg ut.

Johnny Depp

Mannen har charmat både män och kvinnor världen över. Han har sedan flera år tillbaka burit mustasch och lite hakskägg när han inte spelar in en film. Hans eleganta kontinentalskägg har han fått många på fall.

Jack Gyllenhaal

Han har haft skägg av och till i flera år men det är nu på senare till som har låtit det växa till en en kraftig massa runt mun och haka. Gyllenhaal har svenska förfäder, kanske är det därför hans ögon är så blå? Den nya skäggväxten har gjort det möjligt för honom att kliva från ungdomen till vuxenlivet. Med ett välansat skägg ser han verkligen ut som en man. Vissa kallar hans typ av skäggväxt för “hollywoodian“.

Om du vill själv vill ha skägg

Det största hindret kan vara en skäggväxt. För vissa kommer skägget in i klumpar med tomma ytor runt kinderna. Andra har lite skäggväxt överhuvudtaget och det är svårt att få det att växa över stubbstadiet. Det gäller att ha tålamod och se hur ens eget hår beter sig. När det väl börjar växa brukar det största problemet vara att hålla sig ifrån rakhyvel. Håll det ansat runt kanterna så det alltid ser välvårdat ut. För bästa och närmsta rakning borde man lära sig att använda en shavette som har utbytbara blad. Den är vass och precis men man måste testa den några gånger innan man vet om man kan lära sig att behärska verktyget.