Madame Tussauds


Det har funnits kändisar i århundraden. Nuförtiden tar vi kort och filmar våra idoler. Förr i tiden fanns inte den möjligheten. Istället blev man förevigad av Marie Tussauds.

Född 1761 i Strasbourg, Frankrike och levde till 1850 då hon somnade in i London. Hon blev 89 år vilket är en aktningsvärd ålder även i vårt samhälle.

Marie blev bra på vaxmodellering tack vare doktor Philippe Curtius som hennes mamma städade åt. Doktorn lärde henne hur han gjorde och hon visade sig ha en riktig talang för det.

Redan 1777 avbildade hon sin första kändis, den framgångsrika författaren Voltaire. Senare gjorde hon även vaxmodeller av Jean-Jacques Rousseau och det amerikanska geniet Benjamin Franklin.

Under den franska revolutionen brukade hon gå runt bland de döda och ta reda på avhuggna huvuden för att göra dödsmasker som revolutionärerna paraderade runt staden som flaggor.

Hon skapade sitt eget museum av vaxdockor och började resa runt för att visa upp dem. Vid det här laget hade hon träffat och gift sig med Francois Tussaud. Hon jobbade ett tag för Paul Philidor i London men kunde knappt livnära sig på lönen eftersom han tog hälften av hennes vinst.

Tack vare sin lilla lön kunde hon inte återvända till Frankrike så hon bosatte sig i London och öppnade upp sitt vaxkabinett. En av de populäraste delarna var skräckkammaren.

Sedan dess har hennes vaxkabinett spridit sig över hela Europa. Det har blivit en statussymbol och ett konstaterande att någon har blivit superstjärna, när denne får förfrågan att förevigas i vax.

I London kan man hitta de störa stjärnorna: Sean Connery, Rihanna, Madonna, vår egen kung och drottning, Zlatan, Vlad the Impaler (personen som Dracula bygger på) och många, många fler.