Klä dig passande för röda mattan


red carpet

Kanske är du inte en världskändis (det är antagligen inte så många världskändisar som läser det här) som blir bjuden på stora premiärer eller får beträda röda mattan så ofta, men nästan alla har någon upplevelse i livet där det gäller att klä sig riktigt snyggt. Det kan var bröllop, en nyårsfest, en riktigt fin middag eller kanske studentbalen. Då gäller det att ha koll på trender och klassiska stilar, så att man inte gör en total flopp. Den här artikeln listar saker du ska tänka på när du ska välja klädsel.

Historiskt sett

Att vara uppklädd på röda mattan är faktiskt ett ganska nytt fenomen. Innan 1990-talet var det inte normen att komma gåendes längst mattan iförd en fashionabel aftonklänning eller liknande. Det betyder inte att alla kom iförd jeans och t-shirt, bara att det mer glamorösa vi är van vid idag inte riktigt var en grej än. Men man såg helt klart sin beskärda del av mer excentriska och utmärkande stilar förr.

Det som anses ha skapat den röda-mattan-trenden vi ser numera är då Halle Berry steg ut på mattan i en vit, glamorös klänning från Valentino. Detta skapade sedan vågor genom hela kändisvärlden och gjorde att alla tog ett ökat intresse för detta mode.

Att haka på en trend

Det kan vara en bra idé att haka på en trend, om du är osäker på vad du vill och ändå vill vara lite våghalsig. Dock är chansen relativt stor att du tittar tillbaka på fotona några år senare och skäms för hur hemsk du tycker att du ser ut ur ett större perspektiv. Ett exempel på detta är alla bröllopsklänningar från åttiotalet, där kanske Prinsessan Dianas får stå som exempel.

Gör en klassiker

Saker som alltid funkar på röda mattan är mer klassiska modeller och färger som svart, rött och vitt. Klassiskt är rätt väg att gå om du vill vara för evigt stilig och är lite rädd för att prova nytt, eller bara är osäker på vad som passar dig.

För herrarna

Som man kan det ibland vara svårt att hitta något som gör att man sticker ut i sin outfit. Alla kostymer ser väl likadan ut, eller? Både ja och nej. Det handlar om detaljerna, och ganska ofta kan du leka lite mer med knäppning, manschettknappar, hår, och andra detaljer. Bästa tipset är att köpa en riktigt snygg slips eller fluga – som med sitt mönster kan få utmana resten av din klädsel. Det finns en hel del att leka med modemässigt som man, om du bara har modet att göra det.