Hollywoodleendet


12109329-laughing-woman-smile

När man tittar på kändisar leenden ser de ofta ut att vara väldigt vita och vackra. Det är dock långt ifrån alla som fötts med sådana tänder, mer än en par har lagt ned stora summor på att få sitt leende.

Först kan man ju tänka på vad det är som gör ett leende vackert. Det behöver faktiskt inte vara så att de ska se ut på endast ett sätt, många leenden kan vara vackra. Allt handlar egentligen om symmetri och balans i ansikten. Ett symmetriskt ansikte uppfattas rent undermedvetet som vackrare och detta är något vi har med oss från våra förfäder, vi är helt enkelt evolutionärt betingad att gilla symmetri.

Vi märker väldigt snabbt, oftast utan att ens tänka på det, om en persons tänder inte är symmetriska, detta är speciellt synbart på framtänderna. Har man två framtänder som är lika stora och sitter i ansiktets mitt kommer det genast uppfattas som mer tilltalande. Ligger de dessutom parallellt med pupillerna har man praktiskt taget alla förutsättningar för att få ett perfekt leende.

Har man dock missfärgningar på tänderna så kommer det ju många gånger arbeta emot en, tittar man på kändisar så är det ju tydligt att ett vitt leende eftersträvas av de flesta. Denna missfärgning kan man inte alltid få bort med bara bättre tandhygien, men som tur är finns det andra sätt att få dem att blänka.

Sedan har även tändernas längd en betydelse för att man ska kunna ha ett symmetriskt och balanserat ansikte. Både ansiktet och bettet formas mellan åldrarna 6 till 13, men bettets formning är slumpartat och har ingen egentlig precision.

Våra tänder, som så mycket annat i naturen, följer även det gyllene snittet. I ett vackert leende har de främsta tänderna på varje sida förhållandet 0,6 – 1,0 – 1,6. Detta är igen något vi inte kan se utan att mäta, men det är ändå något vi uppfattar när vi ser det.