Hollywoodkändisar med rötter i Svergie


Det finns fler Hollywood kändisar med svenskt påbrå än man först skulle tro. Och inte bara de som du känner igen när du ser dem, men kan aldrig komma ihåg vad de heter, vi pratar stora namn som nästan alla har sett på vita duken.

9890368-hollywood-green-road-sign-and-airplane-above

Uma Thurman

Varför inte börja med Uma Thurman, vars mormor, Birgit Holmquist är född svensk, och har till och med stått som modell för en staty som sägs stå i Trelleborg, gjord av konstnären Axel Ebbe.

Michelle Pfeiffer

En annan välkänd kvinna med lite svenskt i sina ådror är Michelle Pfeiffer. Hennes mormors far föddes i USA till två svenska invandrarföräldrar, och fick namnet Charles Peterson. Charles gifte sig med Amanda Carolina Olsson, som föddes i Hornaryd, Kronoborgs län, och utvandrade från Sverige som 6-åring med sina föräldrar.

Syskonen Gyllenhaal

Syskonen Gyllenhaal, Maggie och Jake, härstammar faktiskt från svensk adel. En svensk officer vid namn Nils Gunnesson adlades på 1650-talet av drottning Christina. Hans ättling Anders Leonard Gyllenhaal tog släkten till USA när han utvandrade 1866. Idag finns det omkring 50 Gyllenhaals i USA som härstammar från denna släkt.

Mark Wahlberg

Mark Wahlberg har även han släkt från Sverige. I hans fall är det hans farfars föräldrar Axel Gustaf Wahlberg och Ida A. Nordström. Och en ytterligare person på listan är Julia Roberts, vars morfars mor Elin, kom från Säffle i Värmland, hon kom till USA när hon var bara tre år, och gick bort bara sju år innan Julia Roberts föddes.